Girişimci gençlere yönelik devlet tarafından pek çok teşvik programları bulunuyor. Sağlanan teşvikler için gerekli şartları sağlayan her genç hayata geçirmeyi planladıkları girişimleri için destek görebiliyor. Devlet teşviklerinin temel amacı işsizliğin azaltılması ve diğer insanlara istihdam sağlayacak işveren sayısının artırılmasıdır. Yeni kurulacak olan işletmeler için geçerli olan teşvikler, çeşitli vergi muafiyetleri ile de desteklenmekte ve daha cazip bir hal almaktadır. Bu sayede sıfırdan kurulan bir işletmenin uzun ömürlü olması ve ayakta kalma gücünü artırılması sağlanıyor.

Devletin Gençlere Verdiği Teşvikler Kimleri Kapsıyor?

Genç girişimci destek programı kapsamında yeni kurulacak işletme sahibi genlere yaklaşık 75 bin liraya kadar teşvik veriliyor. 18- 29 yaş arlığında olan her genç, gerçekleştirmeyi planladığı işletmesi için başvuru da bulunabiliyor. Diğer önemli bir kriter ise başvuru tarihinden önce herhangi bir işletme açmamış olunması gerekiyor. Mevcut bir vergi mükellefi olma ya da daha önce işletme kaydı geçmişinin olması halinde bu teşvik paketinden yararlanılamıyor. Her yıl güncellenen ve gençler için yeni fırsatlar sunan devlet, 2022 yılında da gençlere yönelik teşvikleri ile birçok hayalin hayata geçirilmesine katkı sağlıyor.

Evden çalışmak, evde para kazanmak hakkında bilgi edinmek için ”Evde Yapılacak İşler” yazımıza göz atın.

Genç Girişimci Desteği Kaç Yıl Sürüyor?

29 yaşını doldurmadığı takdirde genç girişimci teşviklerine başvuruda bulunan gençler için 1 yıl süre ile BAĞ-KUR desteği ve 3 yıl boyunca sürecek 100 bin liraya varan geri ödemesiz hibe destek paketleri bulunuyor. Girişimcilik eğitimi alarak yeni bir işletmeye hayat veren gençler için zaman zaman birçok güncel teşvik programı bulunuyor. Şartları sağlayan her girişimci işletme aynı anda birden çok teşviklerden de yararlanabiliyor.

Geleneksel Girişimci Destek Programı

Henüz proje aşamasında olan ve kurulmamış işletmeler için geçerliliği olan geleneksel girişimci programı işletmeler adına sürekliliği sağlamak amacını taşıyor. Bu bağlamda gençler gerçek kişi olarak açtığı işletmesi için 5 bin lira, sermaye şirketi özelliğinde açtığı işletmesi için 10 bin lira geri ödemesiz teşvik paketlerinden yararlanabiliyor. İşletme sahibi ihtiyacı doğrultusunda 40 bin liraya kadar da performans desteği kredilerine başvurabilecek. Aynı zamanda işletmede çalıştırılacak personelin teknik anlamda yetiştirilmesi için 5 bin lira sertifika desteği de verilmektedir.

İleri Girişimci Destek Programı

Şartları KOSGEB tarafından belirlenen ileri girişimci destek programı, bazı öncelikler kapsamında faaliyet gösterecek yeni işletmelere yöneliktir. İleri Girişimci Eğitimi’ni tamamlamış olanlar belirlenmiş faaliyet konuları tablosunda faaliyet gösterecekleri işletmeyi kurmaları halinde birçok teşvik programından yararlanabiliyor.

Şahıs şirketi kuran girişimciler için 5 bin lira, sermaye şirketi kuranlar için ise yine 10 bin liraya kadar geri ödemesiz teşvik paketleri ödemesi yapılıyor. İşletmesi için makine, teknolojik ekipman ve yazılım desteği almak isteyenler içinde cazip olanaklar sunuluyor. Bu ihtiyaçlar kapsamında işletmesi için 100 bin liraya kadar hibe desteği bulunuyor.  Girişimcilerin kendilerini geliştirmeye yönelik ihtiyaçları için ise işletme koçluğu ve mentörluk kapsamında 10 bin lira destek ödemeleri de yapılmaktadır.

İleri Girişimci Destek Programına Kimler Katılabilir?

İşletme kurmak için başvuru öncesinde girişimcilik eğitimini tamamlamış olan gençler bu teşvik paketine katılım sağlayabilir. İşletmenin statüsü tüzel ya da gerçek kişiden oluşmalıdır. Kurulan işletme Kobi Bilgi sistemine kayıt ettirilmeli ve faaliyete geçmiş olmalıdır.

Ortaklı olarak kurulan işletmelerde girişimci destek paketine başvuruda bulunacak bireyin ortaklık payının %50’nin üzerinde olması şartı da aranıyor. Girişimci Programı Faaliyet Konuları tablosunda yer alan alanlarda işletmenin faaliyet göstermesi de aranan şartlar arasında yer alıyor. Son olarak ise başvuru tarihi ile işletme kuruluş tarihinin 1 yıl süre kapsamı içerisinde olması gerekiyor.

Ücretsiz bayilik veren firmalar hakkında bilgi almak için hemen ”Ücretsiz Bayilik Veren Firmalar” yazımıza göz atın.

İş Planı Ödülü Destek Programı

Girişimcilik alanında yer almaktan keyif alan gençler için geçerli olan iş planı ödülü destek programı, mevcut iş planının kurulması ve yürütülmesi noktalarında devletin verdiği destek programlarını içeriyor. Düzenlenen çeşitli girişimcilik yarışmaları sonucunda başarılı olan iş fikirlerinin hayata geçirilmesi için oldukça avantajlı imkânlar ve teşvikler girişimcileri bekliyor.

Yükseköğretim kurumlarında aldığı öğrenim çerçevesinde girişimcilik dersini alan gençler, KOSGEB işbirliği ile düzenlenen yarışmalarda ilk 3’e girdikleri takdirde iş planları için 15 bin ile 25 bin lira arasında ödül kazanıyor.

Genç girişimcileri istihdam sağlayabilmeleri ve hayallerini gerçekleştirmek amacıyla çok fazla yarışma düzenleyen KOSGEB, başarılı olan gençlere 100 bin liraya kadar ödül vermektedir. Yurt dışı iş modellerini yurt içine uyarlayabilecek kapasitedeki girişimcileri de yine 100 bin liralık teşvik paketleri bekliyor.

Kimler İş Planı Ödülü Destek Programına Katılabilir?

Ödül kazanan iş fikri kapsamında kurulacak işletmenin gerek ya da tüzel işletme statüsünde olması aranan ilk şart oluyor. Kobi Bilgi Sistemi’ne kayıt olunması da iş planı ödülü destek programına katılım sağlayabilmek için aranan şartlardan bir diğeridir.

Girişimcilik Eğitimi Nedir?

Girişimcilik eğitimi, bir iş alanında kendini geliştirmek ve projesini gerçeğe dönüştürmek isteyen bireylere verilen bilgi ve beceri kazanımı eğitimidir. Bu eğitim sayesinde gençler geleneksel ve ileri girişimcilik programlarına kayıt olabilme hakkı kazanıyor.

Girişim alanında küçük ya da büyük her türlü fikre açık olan girişimcilik eğitimi ücretsiz olarak isteyen herkese sunuluyor. Örgün ya da uzaktan eğitim yöntemiyle gençlere sunuluyor. Geleneksel ve ileri girişimci olarak iki aşamadan oluşan eğitimlerin ilk ön koşulu geleneksel girişimcilik destek programı aşamasını tamamlamak gerekiyor.

Geleneksel Girişimcilik Eğitiminin Konusu Nedir?

Girişimcilikle alakalı tüm konu ve kavramlar geleneksel girişimcilik eğitimleri kapsamında kursiyerlere veriliyor. Girişime dair tüm fırsat ve olanakları yerinde değerlendirme ve yeni iş fikirlerinin doğmasına katkıda bulunma gibi birçok ipuçları deneyimli eğitmenler tarafından verilmektedir. Pazarlama ilkeleri, işletmeler arası rekabet, endüstri, iş modelleri ve gelir kaynakları gibi birçok kavramın detaylı açıklaması geleneksel girişimcilik kapsamında verilmektedir.

İleri Girişimcilik Eğitimlerinin Konusu Nedir?

Girişimcilik eğitimlerinin bir sonraki ve son aşaması niteliğinde olan ileri girişimcilik eğitimlerinin konusunu yeni girişime dair birçok finansal detay oluşturuyor. Yeni kurulması planlanan işletmenin yapısı, yürütülmesi ve yeni kaynak bulma ve üretme gibi birçok bilgi ve becerileri içeriyor. Girişimcilik eğitimi sonucunda hayata geçirilen iş planının profesyonel olarak yürütülmesi ve KOBİ kapsamında stratejik bir konuma sahip olması gibi birçok bilgi ileri girişimcilik eğitimlerinin konusunu oluşturuyor.

Genç Girişimcilere Verilen Destek Programları Geri Ödemeli Mi?

Girişimci statüsünde yeni bir iş fikrini ya da işletmeye hayat verecek olan gençler alacakları devlet teşviklerinin geri ödemeli olup olmadığını merak ediyor. İlk etapta işletmenin kurulması ve ayakta kalması için hibe niteliğinde teşviklerde bulunan devlet, belli bir süre sonra sunduğu desteklerde geri ödeme şartı arıyor.

Hibe miktarı ne kadar olursa olsun işletmenin faaliyet alanına ya da büyüklüğüne bakılmaksızın 75 bin lirası geri ödemesiz olarak gençlere veriliyor. Geri kalan miktar en uygun ödeme koşulları çerçevesinde devlete ödeniyor. Girişimci teşvikinden yararlandıktan sonra işletmesini büyütmek ve daha çok kişiye istihdam sağlamak isteyenlere ise faizsiz kredi destekleri de mevcut ekonomik koşular altında oldukça cazip olanaklar arasında yer alıyor. Proje modelinin içeriği genç girişimci desteklerinden ne ölçüde yararlanılacağı noktasında da ayrı bir önem taşıyor.

Diğer Kategorilerimize de göz atın;

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramFacebookTwitterYouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Ads

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir