Metin yazarlığı nedir, nasıl metin yazarı olunur? Günümüz şartları altında en çok merak edilen kimileri için ek gelir kaynağı, kimileri içinse bir iş olan metin yazarlığı; internet, sosyal medyalar gibi dijital mecralarda paylaşılmak üzere veyahut verilen görev üzerine yazılması gereken makale gibi materyalleri yaratıcı şekilde yazılması olayıdır. Genellikle teknoloji ve haber üzerine yazılan metin yazarlığı, makale yazarlığının aksine bir çok alanda etkili pazarlamaya yönelik ve yüksek hitler almayı hedefler. Özellikle hitler konusunda bazı donanımlar ile donanmış kişiler tarafından arama motorlarının kolayca içeriği ön plana çıkaracağı şekilde yazılmaktadır. Makale yazarı ile içerik üreticisi olan metin yazarlarının arasında nasıl böyle farklar varsa metin yazarlığı ile edebi yazılar arasında da çok önemli farklar bulunmaktadır. Aynı zamanda metin yazarları, içerik editörleri olarak da bilinmektedir.

Freelance Metin Yazarlığı Nedir?

 Freelance kelimesi artık hayatımıza girmiş  bulunmakta olup git gide daha da yaygın şekilde duymuş olduğumuz bir hale gelmiştir. Dilimize artık tamamen karışmış durumda olan bu kelime Türkçe serbest çalışmak anlamına gelmektedir. Kısacası kendi işinizin patronu olmanız diyebilir. Peki freelance metin yazarlığını nasıl tanımlarız? Diler farklı portallar üzerinden almış olduğu işler dilerse de üretmiş oldukları içerikleri pazarlayarak insanlar freelance metin yazarı olabilirler. Freelance metin yazarı kişiler müşteri memnuniyetine göstermiş olduğu özen ile birlikte birçok sayfada editörlük yapar hale gelebilirler. En güzel yanı ise günlük hayatta yapmış olduğu işlerin yanı sıra ek gelir olarak yapılabilir durumda olmasıdır. 

Makale Yazarlığı Nasıl Yapılır?

 Makale  yazarlığı birçok konuda yapılabilir, fakat bizler bu konuda internet sayfaları için içerik makale yazarlığından bahsedeceğiz. Arama motorlarında varlığını sürdüren, kişisel veyahut şirketlerin web sayfalarına verilen konular ve anahtar kelimeler dahilince metin yazmaktır. Bunları yapmak için freelance siteler günümüzde oldukça yoğun bir biçimde yer almaktadır. Bu sitelere iş ilanlarınızı girebilir ve müşterilerle anlaşarak yazmaya başlayabilirsiniz. En önemli püf noktaları ise kesinlikle yazmış olduğunuz makalenin size özgü, özgün bir biçimde yazılmış olmasıdır. Aksi taktirde ilk ve son işiniz o makaleniz olabilir. Müşterinize vermiş olduğunuz sözleri tutmanız çok önemli istenilen ve anlaştığınız teslimat tarihinde teslim etmeniz yüksek önem arz etmektedir. Asla kopyala yapıştır yapmamanız gerekmektedir, eğer ki bunu yaparsanız müşterinizin sayfasını spama düşürür, mesleğinize büyük saygısızlık yapmış olur ve hakkınızda bir hukuki işlem yapılmasına maruz kalabilirsiniz. Kendi yazılarınızı bile başka herhangi bir ortamda veyahut sitede paylaşmamanız gerekmektedir.

Evden çalışmak, evde para kazanmak hakkında bilgi edinmek için ”Evde Yapılacak İşler” yazımıza göz atın.

Metin Yazarı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

 En çok merak edilen konulardan birisi de elbette ki metin yazarı olabilmek için hangi bölümü okumanız gerektiğidir. Aslında bu freelance iş için bir okulu okumanız zorunlu tutulmamaktadır. Fakat sizlere adeta referans olacak konumda yer alan radyo ve televizyonculuk, reklam yönetimi ve edebiyat gibi bölümler artı sağlayacaktır. Bunun dışında bazı siteler özel ilgi alanlarına göre yazarlar seçmektedir. Örneğin sağlık bilimi ile ilgili bir sitede eğer ki sağlık bölümünden mezun iseniz şansınız daha yüksektir. Bunun dışında bir bölüm zorunluluğu aranmayan bu meslekte gerekli koşulları taşımanız ve özgün içerikler üretmeniz halinde işler yapabilirsiniz.

Metin Yazanlara Ne Denir?

 Metin yazan kişilere aslında editör ve metin yazarı dememiz doğrudur. Bu işi freelance yapan kişiler genelde metin yazarı olarak anılmakta fakat düzenli olarak belirli sayfalar için yazan kişilere ise editör dememiz daha doğru konumdadır. Ayrıca site için makale yazan metin yazarı kişilere ise makale  yazarı denilebilir.

Devlet Teşvikleri Üzerine Detayları İncelemek için ”Devlet Teşvikleri (Hibe) Nedir? Nasıl Alınır?” Kategorimize Göz Atabilirsiniz.

Metin Yazarlığı Ücretleri Nedir? İçerik Yazarı Ne Kadar Kazanır?

 Ek kazanç ve freelance çalışmak üzere tercih edilen fazlasıyla yetenek harcanması düşünülmeyen bu meslek için ücretler, ne kadar kazandıkları merak konusudur. Genellikle bu işlerde yazılmış olan kelimelere göre ücretler sunulmaktadır. Kimi firmalar ve şahıslar tarafından yazılan her 100 kelime gibi bir miktara belirli ücret verilirken, kimi işverenler tarafından ise 350 kelime gibi mevcut kelime başına para verilmektedir.  Bunun yanı sıra SEO uyumlu metin yazarları daha fazla para kazanmaktadır. Genellikle normal bir yazar için 350 kelimelik bir yazı 5 TL gibi bir meblağ iken SEO uyumlu yazar için 10-15 TL arasındadır. ayrıca kelime sayısı arttıkça bu miktar katlanarak artmakta olup aynı ürün üzerinden yola çıkarak fiyat verirsek 1000 kelime de normal yazar için 10 TL iken SEO uyumlu yazar için 20-30 TL arasındadır. 

Metin Yazarlığı Yaparak Para Kazanmak Mümkün Mü?

 Elbette ki metin yazarlığı yaparak para kazanmak mümkündür. Fakat yazıları yazarken özgün olmaya ve kesinlikle SEO uyumlu olarak yazmaya özen göstermeniz çok önemlidir. Asla kopyala yapıştır yapmamanız gerekmektedir.  Aksi halde para kazanmak yerine davalık olup tazminat cezası dahi ödeyebilirsiniz.

Evde Metin Yazarlığı Yapılır mı?

Kesinlikle evde metin yazarlığı mümkündür. Hatta günümüzde yaygın olarak evden freelance olarak yapılmaktadır. Bir bilgisayarınız ve internet bağlantınızın olması halinde evden metin yazarlığı veya editörlük yapabilirsiniz. Özellikle Koronavirüs döneminde rağbeti artan bu mesleği binlerce kişi evinden freelance bir biçimde yaparak müşterilerine hizmet sunmaktadır.

En Uygun Kredi Veren Banka Nasıl Bulunur? Kredi Nasıl Kullanılır? Öğrenmek İçin ”Kredi Nedir? Nasıl Kullanılır?” Yazımıza Göz Atabilirsiniz.

Online İçerik Yazarlığı Nedir?

 Özellikle günümüzde sıkça freelance yapılabilecek işler içinden duyduğumuz online içerik yazarlığı herhangi bir kişiye veyahut siteye istenilen konu başlıkları ve anahtar kelimeler dahilinde içerikler üretmektir. Kesinlikle bu içerikler üretilirken özgünlük ön planda olup kopya içerik yapılması yasal suçtur. Online olarak para kazanabilmek için güzel tercih olan metin yazarlığı yapmanız için herhangi bir öğrenim bilginiz olması zorunluluğu da bulunmamaktadır. 

Freelance Yazarlık İs İlanları Siteleri

 Freelance olarak yapabilecek olduğumuz basit fakat bir o kadar da ilginiz olması gereken yazarlık işlerini belirli iş ilanları sayfaları  üzerinden yapabilmeniz mümkündür. İşte sizler için derlediğimiz yazarlık siteleri;

  1. Freelancer
  2. Bionluk
  3. İçerik.net
  4. Armut
  5. yazkazan.net
  6. Fiverr
  7. Upwork

Diğer Kategorilerimize de göz atın;

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramFacebookTwitterYouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Ads

One Reply to “Metin Yazarlığı Nedir?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir